Epigram boek I.62

Helena (mythologie) - Wikipedia
De liefde van Helena en Paris, schilderij van Jacques-Louis David (1788)

Schijn en zijn. Een van Martialis’ stokpaardjes. In onderstaand epigram beschrijft hij een verrassende ommezwaai in het leven van een zekere Laevina.

I. 62

Laevina is de kuisheid in persoon.

Zelfs een Sabijnse maagd(1) stoot ze van de troon.

In ernst overtreft ze zelfs haar echtgenoot,

die nochtans somberder kijkt dan de dood.

Maar sinds ze lustig kuuroorden frequenteert,

heeft ze andere manieren aangeleerd:

haar man heeft ze fluks aan kant gezet,

aan een jongeman beleeft ze nu dolle pret.

Van de trouw van Penelope(2) blijft geen enkel spoor,

als een Helena(3) is ze ervandoor.

Noten bij de tekst:


(1) Rome kampte met een groot probleem aan het begin van haar geschiedenis: als toevluchtsoord voor criminelen tierde het er welig van de mannen, maar vrouwen waren er in Rome niet te bespeuren. Omdat de buurvolkeren niet wilden ingaan op het voorstel van koning Romulus om hun dochters uit te huwelijken aan het geteisem van Rome, verzon Romulus een list: hij nodigde de buurvolkeren uit op de consualia, spelen ter ere van Consus, de Romeinse god van de geborgen oogst. Toen hij een teken gaf, stormden Romeinse mannen tevoorschijn die de ongehuwde meisjes met zich meenamen. Ze trouwden en leefden nog lang en gelukkig, ware het niet dat de Sabijnse mannen zich niet zomaar gewonnen gaven en een oorlog met de Romeinen begonnen. Sabijnen en Romeinen stonden tegenover elkaar, blikkerend zwaard in de hand. Het zou een bloederige strijd worden, dat zag je zo. Maar plots wierpen de Sabijnse vrouwen zich tussen de beide kampen en smeekten de mannen om geen oorlog te beginnen. De vrouwen zeiden liever zelf eerst te sterven dan dat zij hun vader (aan Sabijnse kant) of echtgenoot (aan Romeinse zijde) moesten verliezen. De mannen kwamen tot inkeer en legden de wapens neer. De Sabijnse vrouwen gingen de geschiedenis in als trouwe echtgenotes.

(2) Vrouw van de legendarische Odysseus, die, ondanks de 20-jarige afwezigheid van haar man, Odysseus al die tijd trouw is gebleven.

(3) Helena was getrouwd met Menelaus, de koning van Sparta. Ze liet hem in de steek voor loverboy Paris, een van de zonen van koning Priamus van Troje. Die ontrouw betekende het begin van de Trojaanse Oorlog en de ondergang van Troje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *