Busy busy busy! (epigram 5.51)

Premium Vector | Walking businessman making phone call busy man working

In de manier waarop je iemand begroet, schemert veel van je persoonlijkheid door. Ben je een introvert die haast verontschuldigend de persoon toeknikt die je kent, of ben je een extravert en trek je zelfs wildvreemden tegen je gilet? Misschien ben je iemand – dat slag van mensen kan ik vaak minder goed verdragen – die helemaal niet groet? Kijk je ostententatief de andere kant op of krijg je plots een dringende ‘phonecall’? Voor iemand die Martialis al wat beter kent, klinkt dit misschien vreemd, maar toch droeg hij elementaire beleefdheid hoog in het vaandel. Hij viseert mensen niet persoonlijk door hen met naam en toenaam te vermelden, maar gebruikt een schuilnaam. & net als ik heeft hij een gloeiende schijthekel aan mensen die onder het mom van ‘drukdrukdruk’ niet eens de moeite nemen om tegen een kennis ‘hallo’ te zeggen.

5.51

Met een stapel documenten in de linkerhand,
door een koor van jonge snelschrijvers omrand,
neemt hij non stop van alle kanten
brieven en berichten aan van klanten.
Zijn gezicht houdt hij in een strenge plooi.
Net een republikein van onkreukbaar allooi. (1)
Hij dus, Rufus, zelfs al heb je hem op de folterbank gelegd, (2)
krijgt geen begroeting in het Grieks of het Latijn gezegd.
Je gelooft me niet? Ik rammel met je voeten?
Goed, Rufus, laten we hem gaan begroeten!

Noten bij de tekst:

(1) In het Latijn worden vermeld: Cato (Marcus Porcius Cato Minor, Romeins politicus, staatsman en aanhanger van de Stoïcijnse stroming, pleegde zelfmoord na de overwinning van Caesar), Tullius (Marcus Tullius Cicero, Romeins staatsman, redenaar en overtuigd republikein) en Brutus (Marcus Iunius Brutus, een van de Caesarmoordenaars, die na de nederlaag in de Slag bij Philippi zelfmoord pleegde).

(2) In het Latijn staat er v6 fidiculae licet cogant, zelfs al dwingen kleine snaarinstrumenten hem. Dit verwijst naar een bepaald type marteltuig. Touwen werden bevestigd aan het lichaam van de gemartelde op een manier die deed denken aan de snaren van een lier. De beul trok aan de touwen om zo de ledematen uit de kom te trekken. Voor meer info: klik hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *